Hogyan válasszunk?

Az ablakok kiválasztása hosszú évekre szóló döntés. Érdemes tehát tájékozottnak lennünk, mitől is "jó" egy ablak? A következőkben általános, könnyen érthető, értelmezhető tanácsot kívánunk adni az ablakok kiválasztásához.

1. Üvegezés:
Az ablak legnagyobb felülete az üveg! Mivel az ablakaink legfontosabb funkciója a hőszigetelés, rendkívül fontos a megfelelő üveg kiválasztása. A hőszigetelő képesség egyik kulcs mérőszáma az ún. "Ug" érték, amely az üveg hő áteresztését mutatja meg. Minél kisebb a "Ug" érték, annál jobb az üveg hőszigetelő képessége, annál nagyobb az energia megtakarítás. A legkiválóbb argongázzal töltött háromrétegű üvegek akár Ug=0.5 W/m2K értékkel is rendelkezhetnek. Vásárlás előtt győződjön meg az üveg "Ug" értékéről!! Minél kisebb az "Ug" érték, annál jobb a hőszigetelés!!
Hőátbocsátás:
A hőátbocsátás a teljes nyílászárószerkezetre (tok/szárny + üvegezés) vonatkozik, ekkor ezt az értéket "Uw" jelöli. A mai követelményeknek az Uw<1 hőátbocsátási tényezővel rendelkező nyílászárók felelnek meg.
Uw=…W/m2K

2. Vasalat és zárrendszer:
Ablakaink biztonságos, kényelmes, tartós használatának egyik alapja a vasalat. A modern ablakok zárrendszere több célnak is megfelel. A kiváló ablakok zárrendszere az alapon kívül a következő funkciókkal rendelkezik: A hibás működést gátló szerkezet, a biztonságos használat alapja, mely megakadályozza a kilincs helytelen használatából eredő ablak "kiesést"! A résszellőztető funkció lehetővé teszi a mérsékelt szellőztetést az ablak kinyitása nélkül. A kiemelésgátló a betörés ellen véd, mert meggátolja, hogy a bukó funkcióban lévő ablak kiemelhető legyen. A becsapódást csillapító fék, véd az üvegtörés ellen.

3. Profil:
Fa: Az anyag természetessége különleges hangulatot teremt az otthonban. A fából készült profiloknál a legfontosabb szempont, hogy vetemedésmentes legyen. A megfelelően kiszárított, 3 rétegben ragasztott profil garantáltan, hosszútávon vetemedésmentes! A leggyakrabban használt minőségi faablak anyaga csomómentes borovi fenyő vagy a meranti fa. Fontos a faprofilok felületkezelése, gyárilag többrétegű (3-4) felületkezeléssel vannak ellátva! A házilagos felületkezelést NEM AJÁNLJUK (így elkerülhető a gyakori újrafestés)! A lazúros festés- a látható faerezet által- kiemeli az anyag természetes szépségét. Célszerű a lazúr festett ablakokat hossztoldás- mentes profilokból készíteni (ilyenkor a profil nem összeillesztett darabokból áll, hanem egy szál anyagból). Az időjárási viszontagságok- eső, hó, nap- elleni védelem fontos része az alapos, minőségi felületkezelés és az alumínium vízvető a SZÁRNYON és a TOKON egyaránt! A magasabb minőségi kategóriát képviselő nyílászárók hossztoldásmentes felületű, rétegragasztott profilból készülnek, az egységesebb felületi minőség érdekében.
Műanyag: Az utóbbi évtizedben egyre szélesebb körben terjedtek el a műanyag profilú ablakok kedvező árfekvésük, könnyű kezelhetőségük miatt. A jól megszerkesztett nyílászárók szinte elnyűhetetlenek. A profilnak nagyon erősnek kell lennie. Célszerű úgynevezett zártszelvényes, az egész ablakon körbefutó merevítővasalattal ellátott terméket választani. Az üzletekben a metszeteken kiválóan ellenőrizhető a merevítő vasalat. Az U alakú merevítés helyett célszerű a négyzet alakú horganyzott acélmerevítéssel ellátott ablakot választani. A műanyag nyílászárók általában "túl tökéletesen zárnak", így a lakást nem engedik a párától megszabadulni. A mikroszellőztetés könnyít a helyzeten!! A legjobb minőségű ablakokon a körbefutó gumitömítésen a gyártás során "szellőzőrést" hagynak, mely a helyiségek egészséges levegőcseréjét biztosítja.

4. A Gyártó: Fontos szempont az is, hogy melyik cég az ablak gyártója, milyen minősítéssel és tanúsítványokkal rendelkezik, milyen minőségben gyártja termékeit, hogyan tartja a vállalt határidőket.

5. Kivitelezés: Végül, de nem utolsósorban fontosnak tartjuk a kivitelezés, a bontás és beépítés szakszerűségét, mivel a legjobb termékek sem működnek (pl. zárnak) megfelelően szakszerűtlen beépítés után. Nagyon fontos a kiválasztott cég felkészültsége, hozzáértése. Célszerű referenciák kérése, esetleg megtekintése.

6. Jótállás és szavatosság: A megrendelőnek vásárlás előtt tudnia kell, mire és mennyi időre vonatkozik a garancia és azt is, hogy a szerződésben leírtaknak eleget tesz-e az adott vállalkozás!

Vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizze, hogy az itt felsorolt dolgok közül mire vonatkozik az Ön árajánlata!

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Google PlusVisit Us On Linkedin