Az ablakok kiválasztása hosszú évekre szóló döntés. Érdemes tehát tájékozottnak lennünk, mitől is „jó” egy ablak? A következőkben általános, könnyen érthető, értelmezhető tanácsot kívánunk adni az ablakok kiválasztásához.

1. Üvegezés:
Az ablak legnagyobb felülete az üveg! Mivel az ablakaink legfontosabb funkciója a hőszigetelés, rendkívül fontos a megfelelő üveg kiválasztása. A hőszigetelő képesség egyik kulcs mérőszáma az ún. „Ug” érték, amely az üveg hő áteresztését mutatja meg. Minél kisebb a „Ug” érték, annál jobb az üveg hőszigetelő képessége, annál nagyobb az energia megtakarítás. A legkiválóbb argongázzal töltött háromrétegű üvegek akár Ug=0.5 W/m2K értékkel is rendelkezhetnek. Vásárlás előtt győződjön meg az üveg „Ug” értékéről!! Minél kisebb az „Ug” érték, annál jobb a hőszigetelés!!
Hőátbocsátás:
A hőátbocsátás a teljes nyílászárószerkezetre (tok/szárny + üvegezés) vonatkozik, ekkor ezt az értéket „Uw” jelöli. A mai követelményeknek az Uw<1 hőátbocsátási tényezővel rendelkező nyílászárók felelnek meg.
Uw=…W/m2K

2. Vasalat és zárrendszer:
Ablakaink biztonságos, kényelmes, tartós használatának egyik alapja a vasalat. A modern ablakok zárrendszere több célnak is megfelel. A kiváló ablakok zárrendszere az alapon kívül a következő funkciókkal rendelkezik: A hibás működést gátló szerkezet, a biztonságos használat alapja, mely megakadályozza a kilincs helytelen használatából eredő ablak „kiesést”! A résszellőztető funkció lehetővé teszi a mérsékelt szellőztetést az ablak kinyitása nélkül. A kiemelésgátló a betörés ellen véd, mert meggátolja, hogy a bukó funkcióban lévő ablak kiemelhető legyen. A becsapódást csillapító fék, véd az üvegtörés ellen.

3. Profil:
Fa: Az anyag természetessége különleges hangulatot teremt az otthonban. A fából készült profiloknál a legfontosabb szempont, hogy vetemedésmentes legyen. A megfelelően kiszárított, 3 rétegben ragasztott profil garantáltan, hosszútávon vetemedésmentes! A leggyakrabban használt minőségi faablak anyaga csomómentes borovi fenyő vagy a meranti fa. Fontos a faprofilok felületkezelése, gyárilag többrétegű (3-4) felületkezeléssel vannak ellátva! A házilagos felületkezelést NEM AJÁNLJUK (így elkerülhető a gyakori újrafestés)! A lazúros festés- a látható faerezet által- kiemeli az anyag természetes szépségét. Célszerű a lazúr festett ablakokat hossztoldás- mentes profilokból készíteni (ilyenkor a profil nem összeillesztett darabokból áll, hanem egy szál anyagból). Az időjárási viszontagságok- eső, hó, nap- elleni védelem fontos része az alapos, minőségi felületkezelés és az alumínium vízvető a SZÁRNYON és a TOKON egyaránt! A magasabb minőségi kategóriát képviselő nyílászárók hossztoldásmentes felületű, rétegragasztott profilból készülnek, az egységesebb felületi minőség érdekében.
Műanyag: Az utóbbi évtizedben egyre szélesebb körben terjedtek el a műanyag profilú ablakok kedvező árfekvésük, könnyű kezelhetőségük miatt. A jól megszerkesztett nyílászárók szinte elnyűhetetlenek. A profilnak nagyon erősnek kell lennie. Célszerű úgynevezett zártszelvényes, az egész ablakon körbefutó merevítővasalattal ellátott terméket választani. Az üzletekben a metszeteken kiválóan ellenőrizhető a merevítő vasalat. Az U alakú merevítés helyett célszerű a négyzet alakú horganyzott acélmerevítéssel ellátott ablakot választani. A műanyag nyílászárók általában „túl tökéletesen zárnak”, így a lakást nem engedik a párától megszabadulni. A mikroszellőztetés könnyít a helyzeten!! A legjobb minőségű ablakokon a körbefutó gumitömítésen a gyártás során „szellőzőrést” hagynak, mely a helyiségek egészséges levegőcseréjét biztosítja.

4. A Gyártó: Fontos szempont az is, hogy melyik cég az ablak gyártója, milyen minősítéssel és tanúsítványokkal rendelkezik, milyen minőségben gyártja termékeit, hogyan tartja a vállalt határidőket.

5. Kivitelezés: Végül, de nem utolsósorban fontosnak tartjuk a kivitelezés, a bontás és beépítés szakszerűségét, mivel a legjobb termékek sem működnek (pl. zárnak) megfelelően szakszerűtlen beépítés után. Nagyon fontos a kiválasztott cég felkészültsége, hozzáértése. Célszerű referenciák kérése, esetleg megtekintése.

6. Jótállás és szavatosság: A megrendelőnek vásárlás előtt tudnia kell, mire és mennyi időre vonatkozik a garancia és azt is, hogy a szerződésben leírtaknak eleget tesz-e az adott vállalkozás!

Vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizze, hogy az itt felsorolt dolgok közül mire vonatkozik az Ön árajánlata!